Inbjudan till Norden och världen (NOV)
– ett projekt med ungdomar och det muntliga talet i blickfånget
Norden och världen är ett projekt med gymnasieelever och offentliga tal i fokus. Projektets syfte är att låta eleverna mötas i talfestivaler för att stärka den språkliga och kulturella gemenskapen samt öka förståelsen för den nordiska demokratin. Vi i projektet vill bidra till att stärka muntlighet och retorisk kompetens hos eleverna. Vi söker nu lärare och elever till en nationell talfestival som kommer att anordnas i april 2023. Temat för festivalen är Hem. I detta brev kommer först en kortfattad beskrivning av projektet och därefter en inblick i vad vi erbjuder lärare och elever.
Projektet samlar lärare, gymnasieelever och forskare i Danmark, Norge och Sverige och löper över fyra år. Lärare och elever deltar så länge och så mycket de vill. Vi i projektet erbjuder följande:
- kompetensutveckling och workshops i retorik
- en nationell taltävling där elever tävlar i retorik och har chansen att gå vidare till den nordiska talfestivalen
- webbsidor med undervisningsmaterial
- databank av tal att använda i undervisning.
För att delta i projektet ska gymnasiet anordna talövningar inom ramen för projektets tema och välja ut en elev som får tävla med andra svenska elever i Stockholm eller Uppsala i april 2023, då projektets första talfestival anordnas. Det står gymnasierna fritt om dessa övningar sker inom ramen för kurserna Svenska 1–3, i kursen Retorik eller om de sker inom andra kurser.
Vi söker alltså nu lärare och elever från norr till söder i Sverige. Mer information kommer att gå ut senare i höst, men tveka inte att redan nu ta kontakt med någon av oss.
Frida Buhre, forskare, Uppsala universitet, frida.buhre@littvet.uu.se
Martin Jedestav, amanuens, Uppsala universitet, jedestavm@gmail.com
Cecilia Olsson Jers, docent i svenska språket med inriktning mot retorik, Linnéuniversitetet, Cecilia.olssonjers@lnu.se
Jon Viklund, lektor i retorik, Uppsala universitet, jon.viklund@littvet.uu.se
Projektet Norden och världen har möjliggjorts genom ett bidrag på 12,9 millioner danska kronor (17,8 millioner SEK) från A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal och har ett uttalat syfte att bidra till nordisk samhörighet samt språklig och kulturell gemenskap, bidra till förståelse för Nordens särskilda kultur och plats i världen samt stärka retoriska kompetenser och demokratiskt medborgarskap hos unga i Norden. Både Danmark och Norge har tidigare anordnat talfestivaler och taltävlingar för ungdomar. Gå gärna in och se vad de tidigare gjort i Danmark på røst.dk, dansketaler.dk och i Norge på taordet.no.